Mijn winkelwagen:

0 item(s) € 0,00
U hebt niets in uw winkelwagen.

Champagne - Jacquesson

Jacquesson  Champagne is in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Memmie gaf het nieuwe huis zijn naam en was al gelijk zeer succesvol: Jacquesson behoorde tot de favoriete huizen van Napoleon. Zijn zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met dr. Jules Guyot – vandaag de dag nog bekend om zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje ter borging van de champagnekurk). De vroege dood van de twee zonen van Adolphe betekende het einde van de familielijn en het tijdelijke verval van het champagnehuis.

In 1974 werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, te midden van de eigen wijngaarden. Het huis beschikt over premier crus en grand cruswijngaarden in de dorpen Dizy, Avize en Aÿ in La Grande Vallée de la Marne en La Côte des Blancs (genoemd naar de kleur van de druiven; zo’n 95% van de druiven die hier wordt verbouwd bestaat uit chardonnay). Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaard en maakt gebruik van 10 ha van gecontracteerde, bevriende wijnboeren die werken volgens dezelfde regels als er in de eigen wijngaarden gewerkt wordt.
Jacquesson Champagne is een klein champagnehuis, maar wel een heel bijzonder huis. De jaarlijkse productie is slechts 350.000 flessen. In de wijngaarden en in de kelders wordt naar absolute kwaliteit gestreefd, net als bij andere huizen. Maar Jacquesson heeft daar nog iets aan toegevoegd: enerzijds maken zijn champagnes van één wijngaard, anderzijds wordt niet nagestreefd een consequente non-vintage stijl op de markt te brengen. Ieder jaar wordt gekeken hoe het beste uit de wijngaarden gehaald kan worden, en ieder jaar is de non-vintage wijn anders! In 2000 werd de eerst non-vintage op deze wijze gemaakt. De wijn kreeg de naam No. 728. Ieder jaar krijgt inmiddels een volgend nummer.

De afgelopen 20 jaar hebben de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet keihard gewerkt met maar één doel voor ogen: het fantastische terroir van de Champagne tot uiting te laten komen in hun wijnen. Inmiddels heeft Champagne Jacquesson met drie sterren in het klassement van La Revue du Vin de France de wijntop bereikt. Het geheim van het succes van de broers Chiquet? Werken volgens de traditionele methode: respect voor de grond, controle van oogstopbrengst, optimale rijpheid van de druif en vinificatie van de afzonderlijke percelen.

Het onderstaande filmpje van Champagne USA/graperadio.com over Champagne Jacquesson geeft een goede beeld van het champagnehuis. Zo onderstreept mede-eigenaar en wijnmaker Jean-Hervé Chiquet het belang van het terroir, de traditionele manier van werken in de wijngaard, het juiste moment van oogsten en de nauwkeurigheid bij het wijn maken. Let bij dit laatste bijvoorbeeld eens op de eenvoudige, verticale pers die gebruikt wordt om het sap rustig en precies uit de druif te persen. Het verkregen sap is zo puur dat deze op een natuurlijke wijze door de zwaartekracht geklaard wordt.

1 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

1 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren